Omakasu eesmärgil mõrvanud ja laipa rüvetanud isikud said süüdimõistva otsuse

16. марта 2023
Kristi Ehrlich
Viru Maakohus

Viru Maakohus mõistis täna Jõhvi kohtumajas peetud istungil süüdi Inge Pullati laiba rüvetamises ja mõrvas ning mõistis talle liitkaristuseks 16 aastat vangistust.

Aivo Vološini tunnistas kohus süüdi kehalises väärkohtlemises, laibarüvetamises ja mõrvas ning mõistis talle liitkaristuseks 7 aastat vangistust.

Arvutikelmuse katses mõistis kohus nii Inge Pullati kui ka Aivo Vološini õigeks.

Andres Pullati tunnistas kohus süüdi laibarüvetamises ning mõistis talle karistuseks rahalise karistuse 200 päevamäära ulatuses, s.o. summas 2660 eurot. Karistuse hulka arvati tema eelvangistuses viibitud kaks päeva ja lõplikult kuulub Andres Pullatil kandmisele rahaline karistus summas 2580 eurot 20 senti.

Samuti rahuldas kohus kannatanu tsiviilhagi ning mõistis Inge Pullatilt ja Aivo Vološinilt solidaardselt välja tsiviilhagi katteks 393 eurot.

Süüdistuse kohaselt tapsid Inge Pullat ja Aivo Vološin –, viimane tõmbas eelnevalt, 09.06.2021 suusõnalise konflikti käigus Jõuga külas Alutaguse vallas hiljem tapetut selja tagant juustest enda poole, millega tekitas isikule füüsilist valu –, 02.11.2021 õhtul täpselt tuvastamata kellaajal Jõuga külas Alutaguse vallas Ida-Virumaal omakasu eesmärgil inimese, et saada endale isikule kuulunud kinnisvara – talu.

Inge Pullat oli eelnevalt välja mõelnud tapmisplaani, kooskõlastanud selle Aivo Vološiniga ja teinud talle ettepaneku see plaan täide viia. Plaani kohaselt pidi Aivo Vološin isiku tapma ning Inge Pullat jälgima samal ajal maja juures, et keegi kõrvaline nende tegevust ei satuks takistama.

02.11.2021 sõitsid Inge Pullat ja Aivo Vološin – viimane võttis kaasa pipragaasi – sõiduautoga isiku elukoha lähedusse ja parkis sõiduki isiku talust eemale. Aivo Vološin ja Inge Pullat läksid isiku elumaja juurde. Välisukse juures kohtas Aivo Vološin isikut ja laskis talle pipragaasi näkku ning seejärel lõi korduvalt tühja šampusepudeliga talle vastu pead, mille tagajärjel hakkas isiku peast ja ninast hakkas jooksma verd. Seejärel võttis Aivo Vološin kahe käega isiku kaelast kinni ja kägistas ta surnuks. Aivo Vološini tegevuse ajal seisis Inge Pullat maja nurgal õues ning ootas, kuni Aivo Vološin tapab isiku.

Seejärel otsisid Inge Pullat ja Aivo Vološin isiku maja läbi ja 03.11.2021 võtsid majast ära minnes endaga kaasa isikule kuulunud esemeid, sealhulgas ASi SEB Pank pangakaart isiku nimele koos roosat värvi kleepsuga märkmepaberiga, millel oli kirjas number 4979.

Lisaks esemetele tassiti auto tagaruumi ka isiku surnukeha ning seejärel sõitsid Inge Pullat ja Aivo Vološin oma elukohta Viluvere külas Põhja-Pärnumaa vallas Pärnumaal, jättes isiku surnukeha esialgu autosse.

Peale isiku tapmist kasutasid Inge Pullat ja Aivo Vološin isikule kuulunud ASi SEB Pank pangakaarti ja selle kaardi juures olnud roosale märkmepaberile kirjutatud PIN-koodi ning üritasid Iisaku alevikus Alutaguse vallas Ida-Virumaal sularahaautomaadist välja võtta isiku arveldusarvelt sularaha. Teadmata põhjustel see ei õnnestunud.

04.11.2021 viisid Inge Pullat ja Aivo Vološin sõiduki tagaruumis oleva isiku surnukeha sama sõidukiga Põhja-Pärnumaa valda Metsaküla teele, keerasid tagaruumis oleva isiku surnukeha koormakattesse ja jätsid surnukeha võsasse, teest umbes 10 meetri kaugusele.

06.11.2021 sõitsid Inge Pullat, Aivo Vološin ja Andres Pullat tuvastamata kellaajal oma elukohast Viluvere külast Põhja-Pärnumaa vallast Pärnumaalt sõiduautoga Põhja-Pärnumaa valda Metsaküla teele, kus teest umbes 10 meetrit eemal asus isiku surnukeha. Andres Pullat, Aivo Vološin ja Inge Pullat võtsid isiku surnukeha sõidukisse kaasa ja viisid surnukeha Põhja-Pärnumaa metsa Taarikõnnu tee äärde kraavi servale.

07.11.2021 sõitsid Inge Pullat, Andres Pullat ja Aivo Vološin tuvastamata kellaajal oma elukohast Viluvere külast Põhja-Pärnumaa vallast Pärnumaalt sõiduautoga tagasi Põhja-Pärnumaale Taarikõnnu tee metsa, kus võtsid kraavi servast isiku surnukeha auto peale ja sõitsid koos surnukehaga Viljandi maakonda Põhja-Sakala valda Kurnuvere külla, kus peatuti põllutee ääres. Andres Pullat ja Aivo Vološin tassisid isiku surnukeha autost välja ja viisid tee kõrval oleva kaevu juurde, mille sees oli redel. Andres Pullat ja Aivo Vološin viskasid isiku surnukeha kaevu. Seejärel pani Andres Pullat isiku surnukeha peale suure raske puu ja Aivo Vološin viskas isiku surnukeha peale suure kivi, mille tagajärjel jäi isiku surnukeha kaevus vee alla ega olnud nähtav.

Kohtuotsus ei ole jõustunud.