Õigusemõistmise nädal 2023

ÕM_Nädal



2.-8. oktoobrini toimub iga-aastane õigusemõistmise nädal, mille eesmärk on tutvustada avalikkusele kohtute tööd ja õigusemõistmist inimestele lähemale tuua.

Selle aasta keskse teemana räägivad kohtunikud noortele, mida peaks teadma, et kohtupinki vältida ja vaidlusi vähendada. Samas ei tohi unustada, et oma õigusi tuleb kaitsta ning vajadusel saab kohus õigusrahu tagada.

Legendaarne räppar Genka kutsub üles oma peaga mõtlema – tema sõnul on elu kui malemäng, kus iga käik viib järgmise olukorrani. Seetõttu on äärmiselt oluline enne mõelda, kui sõprade, klassikaaslaste või trennituttavate mõtetega kaasa minna. Vahel võib ka pealtnäha süütu abipakkumine või tobe nali viia kohtupinki.

Samuti otsustasime tänavu noortega kokku saada. Minna kohtumajadest välja ning kutsuda endale külalisi – eesmärk on võimalikult paljudele noortele tutvustada kohtuniku tööd, kohtupidamist ning lihtsaid põhimõtteid, mis aitavad õigeid otsuseid langetada.

Projekt „23. aastal läheb 23 kohtunikku kooli“ viib õigusemõistjad noorte ette – juttu tuleb nii sellest, mida töö endast kujutab, aga samuti räägivad süütegusid lahendavad kohtunikud, mis on peamised põhjused, miks noored nende ette satuvad ning tsiviilasjade kohtunikud jagavad selgitusi, mida peaks teadma koolilõpetaja, et kohtuvaidlusi vältida näiteks lepingute sõlmimisel, korterit ostes, abielludes või internetis ringi liikudes. Rõõm on tõdeda, et kohtunikud külastavad koole Narvast pealinnani ning Valgast Pärnuni.

Lisaks on mitmeid üritusi, kus kõik huvilised saavad kaasa lüüa. Pane nimi kirja ning vaata ja kuula põnevaid arutelusid!

Õpilased, osalege Tagasi Kooli tundides!

  • Esmaspäeval, 2.10 kell 11 räägib Harju Maakohtu kohtunik Andra Sild olukordadest, millega noored kõige sagedamini kohtupinki satuvad.
    Rohkem infot SIIT.
  • Kolmapäeval, 4.10 kell 11 vastavad Tartu Maakohtu kohtunik Liivi Loide ja prokurör Kairi Kaldoja küsimusele, kas kohtunik ja prokurör polegi sama isik?
    Rohkem infot SIIT.
  • Neljapäeval, 5.10 kell 13 avab riigikohtunik Margit Vutt põnevaid teemasid, mida peaks iga ellu astuja teadma – mida silmas pidada lepingu sõlmimisel, korteri ostmisel jms.
    Rohkem infot SIIT.

Tudengid, tulge kohtuma!

  • Teisipäeval, 3.10 kell 15 kohtuvad Tartus esimese kursuse tudengitega riigikohtunik Julia Laffranque, Lõuna ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör Kairi Kaldoja ja advokatuuri juhatuse liige Kaspar Lind.
    Pane ennast kirja SIIN.
  • Kolmapäeval, 4.10 kell 15.30 kohtuvad esimese kursuse tudengitega Tallinnas riigikohtu esimees Villu Kõve, riigi peaprokurör Andres Parmas ja Advokatuuri esimees Imbi Jürgen.
    Pane ennast kirja SIIN.

Huvilised, jälgige kohtuistungeid!

  • Esmaspäeval, 2.10 kell 10 toimub istung Viru Maakohtus, kus arutluse all on tähtajaks tagastamata laenu tagasinõudmine.
  • Neljapäeval, 5.10 kell 10 saab jälgida Harju Maakohtu istungit, mille sisuks on tee remondi ajal bituumenist kahjustada saanud auto parandamise kulude hüvitamine.
    Pane oma nimi kirja SIIN.